Huisje Podbanske

15 maart, 2007

Huisje PodbanskeHuisje gelegen op de flank van het Hoge Tatragebergte. Het ligt afgelegen maar maakt deel uit van een bungalowpark.
Er is geen elektra en stromend water aanwezig en dus zeer geschikt voor een avontuurlijke vakantie. Het huisje biedt onderdak aan ongeveer zes personen.


Het Huisje

Deze soort huisjes staat in Slowakije bekend als “chata”. Dit zijn vakantiehuisjes gebouwd in natuurgebieden. Men brengt er vrije tijd door onder nogal eenvoudige omstandigheden. Slowaken houden van hun land en vooral van de natuur. Dit soort parken met chata’s zijn dan ook populair.
Je bereikt het huisje door gedurende 15 minuten over een rotsachtig pad naar boven te rijden. Het huisje staat op een open plek in het bos.
Drinkwater haal je uit een bron ongeveer honderd meter naar beneden op de berg. Drinkwater kan natuurlijk ook gekocht worden in een supermarkt. Koken en verlichting gaan op gas.

Indeling van het huisje
Het huisje bestaat uit twee etages en biedt plaats aan ongeveer 6 personen. De indeling is als volgt. Beganegrond: halletje, badkamer en toilet, keukentje met houtkachel, woonkamer met houtkachel. Eerste verdieping: ruime overloop, drie slaapkamers. Onder het huis bevindt zich een  kelder.

Verwarming door middel van houtkachels
Het huis wordt verwarmd door een houtkachel in de keuken en een grote stenen houtkachel in de woonkamer. Het hout voor deze twee kachels is aanwezig in een schuurtje. Het geheel is goed geïsoleerd dus verwarmen is goed te doen en zomers is het heerlijk koel in huis.

Zonder elektra en stromend water
Dit vakantiehuisje is niet voorzien van de normale gemakken die wij in Nederland gewend zijn. Het is zoals een kind dat terecht omschreef ‘kamperen in een huis”. Elektra is er niet en stromend water ook niet. Verlichting vindt plaats met behulp van gaslampen. Water voor het doorspoelen van de toilet haal je uit de watertonnen naast het huis of uit het riviertje wat even verder op stroomt. Water om te drinken, koken of om jezelf te wassen haal je uit een bron honderd meter beneden het huisje. Aan te raden is dit water altijd te koken voor gebruik. Het is goed, zuiver water en iedere Slowaak drinkt het, maar stel uw darmen niet op te proef. Drinkwater kopen in grote flessen is natuurlijk ook mogelijk.
De badkamer heeft een toilet en een douchebak. In de laatste kunt u zich wassen. Het water loopt weg naar een put naast het huis.

Keuken, woonkamer & slaapkamers 
De keuken is voorzien van borden, pannen, bestek etc.. Koken doet u op twee grote campinggaspitten. Ook is het mogelijk de houtkachel te gebruiken voor koken.
De kamer heeft een bank, twee makkelijke stoelen, een salontafel en een eettafel met rondzit en twee stoelen. Er is een deur naar het terras vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de natuur om u heen. Vandaar voert een trapje naar de tuin. De twee slaapkamers aan de voorkant hebben twee bedden en een balkon en de slaapkamer aan de achterzijde heeft een bed. Alle kamers zijn aan de kleine kant. De overloop is ruim.
De kelder onder het huis en de schuur zijn te gebruiken om grote zaken op te slaan zoals bijvoorbeeld een dakkoffer.

Tuin 
Er is niet sprake van een tuin want het grondgebied van het huis loopt over in het bos. Er is een open gedeelte voor het huis en daarom heen staan bomen. Je zit er besloten en het is er rustig. De ligging van de chata is ideaal voor allerlei prachtige wandelingen. De “Tatranska Magistrale” is een lange wandelroute door het hele Tatragebergte. De bewegwijzering in de Tatra is goed ook zijn er goede wandelkaarten te koop.

Voorzieningen in de omgeving
U moet natuurlijk voor alles de berg af naar de doorgaande weg. Een paar kilometer verderop is een winkeltje met de meest noodzakelijke levensbehoeften. Nog iets verder ligt het hotel Permon waar u zeer goed kunt eten. U kunt hier ook voor een paar euro prima douchen en zwemmen. U kunt zich daarvoor melden bij de receptie. Vanuit het overdekte zwembad heeft u zicht op de bekendste berg van Slowakije, de Krivan.
Vanaf de doorgaande weg zijn kleinere en grotere plaatsen in de omgeving goed te bereiken.

Lokatie 
Podbanske ligt op de flank van het Hoge Tatragebergte. U zit vlakbij het beschermde natuurreservaat van dit gebied. Verder kunt u van hier uit ook heel gemakkelijk naar de Lage Tatra, het Fatragebergte, Polen, steden als Poprad, Liptovsky Hradok, Liptovsky Mikulas, het Slowaaks paradijs (prachtig natuurgebied), druipsteengrotten, ijsgrot, stuwmeer van Liptovsky Mikulas (watersport, zwemmen) en nog vele andere bezienswaardigheden.

Project-Id-Version: WordPress 2.0 Report-Msgid-Bugs-To: POT-Creation-Date: 2005-02-15 10:33-0600 PO-Revision-Date: 2007-01-29 10:59+0100 Last-Translator: Michel Klijmij Language-Team: Dutch MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit Plural-Forms: nplurals=2; plural=(n != 1);