Tips & Links

19 maart, 2007

Tips 

 • Een klein woordenboek Slowaaks is echt onontbeerlijk. Wat en Hoe in het Slowaaks”  heeft kant en klare zinnen en een kleine woordenlijst. Er is ook een Kramers Woordenboek Slowaaks, met een grotere woordenlijst.Doe de moeite een paar uitdrukkingen te leren. Slowaken kunnen in eerste instantie best stug zijn, maar als u ‘goede dag’ zegt, ‘alstublieft’ , ‘dank u wel’ en ‘tot ziens’ dan gaan er deuren open.
 • Mocht u een simlockvrije mobiele telefoon hebben, waar een prepaid kaart in kan, dan kunt u in Slowakije een prepaid kaart kopen met een Slowaaks nummer. Deze zijn relatief goedkoop en maken het bellen vanuit Slowakije met Nederland goedkoper.
 • In Podbanske kunt u voor ’s avonds extra gas/campinglampen meenemen zodat u bij dat licht kunt lezen e.d..
 • Vergeet uw eigen reisapotheek niet mee te nemen met de zaken die nodig zou kunnen hebben. Er is zo goed als alles te krijgen/kopen maar het is soms nogal moeilijk om duidelijk te maken wat je wilt hebben.
 • In restaurants kunt u vragen naar een Duitse of Engelse kaart zodat u beter kunt bepalen wat u wenst te eten.
 • Vleesloze gerechten zijn gek genoeg niet altijd vleesloos dus meldt het altijd even  extra als u geen vlees wilt. Gebakken kaas wordt nogal eens bereid met ham, dit kan ook het geval zijn bij knoflooksoep.
 • De brandstofprijzen in Slowakije komen meestal aardig overeen met de prijzen in Nederland. Autogas (LPG) is op veel plaatsen te krijgen.
 • Vergeet niet dat u bij het binnenkomen van Slowakije verplicht bent een autobaansticker aan te schaffen. Ook voor Tsjechië en Oostenrijk zijn stickers verplicht.
 • Tsjechië heeft nog kronen, Slowakije heeft de euro
 • De prijzen van allerdaagse artikelen liggen meestal wat lager dan in Nederland. Er zijn veel supermarkten, zelfs LIDL is er vertegenwoordigd. De Tesco in Poprad is 24 uur per dag open.
 • Houdt u aan de snelheidsbepalingen want u zult ontdekken dat Slowakije politie genoeg heeft.

Links

http://kps.hogetatra.nl/ - Site van Kinder Project Slowakije
http://www.tatry.sk/ - Website over de Hoge en de Lage Tatra (engels)
http://www.mengusovce.sk/ - Website met veel foto’s van Mengusovce (slowaaks)
http://www.slovensko.com/ - Website over Slowakije (engels)
slowakije.pagina.nl - Website met heel veel links naar handige sites (nederlands)
http://www.zsr.sk/ - Website met trein informatie (engels)
http://www.mapy.zoznam.sk/ - Kaart van Slowakije (slowaaks)
http://www.meteo.sk/ - Het weer van morgen & sneeuwinformatie (slowaaks)
http://www.abcslovakia.sk/ - accomodatie in Slowakije

51.jpg

Project-Id-Version: WordPress 2.0 Report-Msgid-Bugs-To: POT-Creation-Date: 2005-02-15 10:33-0600 PO-Revision-Date: 2007-01-29 10:59+0100 Last-Translator: Michel Klijmij Language-Team: Dutch MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit Plural-Forms: nplurals=2; plural=(n != 1);